Positiiv 18/2014

Kooliskäimise aeg on tähtis osa meie lapsepõlvest, selle jäljed jäävad meiega kogu eluks. Igal aastal suletakse Eestis mõni väike maakool ja vanemad peavad mõtlema, millist haridusteed oma lapsele valida.

Katrina Tang on rahvusvaheliselt tuntud lastemoe fotograaf, kelle südamelähedaseks teemaks on Eesti maakoolide saatus.  Sügise Positiivis näitab Katrina Suigu algkooli õpilaste igapäevaelu, mida ta on pildistanud juba seitse aastat. Loe ka Haridus- ja Teadusministeeriumi koolivõrgu juhi Kalle Küttise seisukohti maakoolide tulevikust.

Liis Lillo on noor Eesti kunstnik, kes on viimastel aastatel õppinud ja tegutsenud Prantsusmaal Toulouse’is. Liisil käis külas Positiivi nüüdiskunsti toimetaja Laura Põld ja uuris, kuidas tekivad kunstniku põnevad installatsioonid, elusad skulptuurid ja fotolavastused.

Tekstiilikunstnik Elna Kaasik on oma vaipadesse põiminud lemmikluuletajate portreed ja inspireerivad luuleread.

Peeter Sirge teekond fotograafina on kestnud nüüdseks üle 40 aasta. Ajakirjast saab lugeda põhjalikku intervjuud ja näha tema loodus- ning inimmaastikke.

Hollandi fotograaf Pascal van Heesch sõitis oma kaubikuga mööda Balti keti teed ja jäädvustas meie olulise ajaloosündmuse tummi tunnistajaid: elumaju, tööstushooneid, kergehitisi ja infostende.

Reet Sau tegeleb kirglikult analoogfotograafiaga. Tema must-valge fotoseeria “Eesti ruudus” on elegantne ja salapärane.

Klassikaline laulja Greesi Langovits on tänulik, et on saanud oma elus ühendada kolm talle olulist valdkonda: muusika, reisimise ja fotograafia. Greesil on terav ja humoristlik kunstnikusilm. Tema lustlikud mobiilifotod tekitavad hea tuju ja viivad vaatajad ümbermaailmareisile kohtadesse, kuhu muidu ei satuks.

11-aastase koolitüdruku Aasa Ruukeli fotokollaažid on hoogsalt muretud ja vabad meeldida soovimise pingutusest, samas sisu poolest vägagi väljendusrikkad.

Kunstnik Jaak Visnap teeb enamasti fotosid inspiratsiooni saamiseks ja talletamiseks oma maalide ja graafiliste lehtede jaoks. Udused Pirita ranna fotod hakkasid aga elama oma elu …

Positiivi kolumnist Kaupo Kikkas kirjutab seekord näituste tegemisest ja tunnustab kõiki kunstnikke ning fotograafe, kes selle teekonna läbi teevad.

Teist aastat tegutseb Põhja-Tallinnas Kultuurikatla kõrval garaažis Lugemiku raamatupood. Loe intervjuud nüüdiskunsti gurmaanide lemmikpoe omanike, kunstnik Anu Vahtra ja graafilise disaineri Indrek Sirkeliga.

Liis Mutli ja Martin Kaasen seiklesid suvel Karlovy Vary filmifestivalile ja uurisid “Kirsitubaka” tegijatelt, kuidas filmitegijad mainekale festivalile pääsesid ja milliseid kogemusi nad said.

Suvekuudel oli Eesti Arhitektuurimuuseumis võimalik vaadata maailma arhitektuurifoto paremikku. Arhitekti pilguga vaatas valikut näituse töödest Põhja-Tallinna linnaosa arhitekt Kaidi Õis.

Fotoprindi ja värvihalduse spetsialist Andres Toodo tutvustab seekord sublimatsiooniprintereid.

Oktoober on Eestis fotokuu ja kõiki fotohuvilisi oodatakse Telliskivi Loomelinnakusse fotokunsti messile! Meelis Tammemägi TAM galeriist ja Kadri Laas Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskusest selgitavad, miks on prinditud fotode tiražeerimine, signeerimine ja kvaliteetne vormistamine nende müümisel olulised.

Taani kaubamärgi NORR11 sisustussalong Rotermanni keskuses on oluline koht nüüdiskunsti ja -disaini huvilisele. Salongi brändijuht Maris Tämmo räägib, millised on kunstiteoste valiku põhimõtted ja kuidas läheb nende müük.