Ülle Saatmäe ja Kristel Schwede “Mõtleb. Õitseb!” Pärnu kunstinädala Suurel kunstipäeval 23.07.2022

Galerii Positiiv esitleb Pärnu kunstinädala suurel kunstipäeval, 23. juulil 2022 Ülle Saatmäe ja Kristel Schwede loomingut. Üritus toimub Pärnu loovlinnakus, Suur-Jõe 10/12 kell 16-22 ja on osalejatele tasuta.

Saatmäe ja Schwede ühisväljapanek “Mõtleb. Õitseb!” tegeleb taimemaailma kunstilise ümberkorraldamisega. Saatmäe taimetrükitehnikas valminud tekstiilid ja Schwede psühhedeelsed fototöötlused taluaia õitest loovad ebamaise koosluse, kus ühinevad ja vastanduvad eri nägemused, tehnikad ning temperament. Silmaga nähtav ja käega katsutav taimeraalsus on kunstnike töödes teisendatud uueks tegelikkuseks, mustrite ja rütmide kogumiks, teadvuse salaaiaks. Saatmäe aeglaselt valmiva taimetrüki filosoofiline olemus ja Schwede fototöötluse mänguline kirg loovad ühinedes ootamatu resonantsi, veidi segadusse ajava dialoogi, kus sõna saavad nii tegelik reaalsus kui ka kunstnike omailm.

Ülle Saatmäe (1966) on tekstiilikunstnikust harrastusbotaanik, kes viimastel aastatel on tegelenud taimetrüki ehk taimede otsese kontakttrükiga kangastele. Kuna tehnika on osati ettearvamatu, tekivad omamoodi aiad juhuslikkuse ja mõttetegevuse piiril. Saatmäe on osalenud grupinäitustel alates 1995. Tal on olnud viis isikunäitust. 2020 tunnustas Eesti Tekstiilikunstnike Liit teda aunimetusega Aasta tekstiilikunstnik. Ülle Saatmäe foto- ja tekstiiliinstallatsiooni “Vaateväli” nägi galeriis Positiiv 2017.

Kristel Schwede (1963) on kuraator ja galerist (fotokunsti galerii Positiiv), kirjastaja (fotokunsti ajakiri Positiiv), kultuuriajakirjanik ja kunstnik. Kunstnikuna huvitavad teda inimtekkelised keskkonnad, loomingulised protsessid ning erinevad kunstitehnikad ja -meediumid. Kuraatorina huvitavad teda lisaks meelerännakud, mis kunstivaatajal võivad tekkida, vaadates mõnda tema jaoks tähendusrikast teost või näitust. Schwede on osalenud erinevatel grupinäitustel, tal on olnud viis isikunäitust.

Lisainfo:

Kristel Schwede, tel 5809 3140, kristel@positiiv.ee

Ülle Saatmäe, ylle.saatmae@gmail.com