Jaak Kikas “Erinevatel aegadel” galeriis Positiiv 14.-31.03.2023

Jaak Kikas on näituse “Erinevatel aegadel” fotod pildistanud enda kodu pööninguaknast Tähtvere linnaosas Tartus. Kunstnik on öelnud, et fotograafias on võttepunkt oluline ja selle varieerimine aitab samale stseenile anda uusi tähendusi. Kui võttepunkti ei saa tehnilistel põhjustel muuta või ei soovita seda teha, siis jääb võimalus oodata, et asjad ise muutuvad. Ja seda on Kikas kannatlikult teinud, oodates ja kogudes eri aastaaegade, ilma tujude ja valgusmängude muutlikku olemust kodutänaval.

Enam kui konkreetsed teemad või valitud objektid, iseloomustab kunstniku pilte kujutamise viis: fotomanipulatsioonid, varifotograafia, skannerpildid. Autorit huvitab, miks meie maailm just selline on ja kas see võiks ka teistsugune olla või välja näha. “Erinevatel aegadel” tegelebki muutlikkuse teemaga. Kui jälgida maailma kogu aeg samast punktist, mis siis muutub? Selgub, et seda on üllatavalt palju.

Jaak Kikase seeria on mitmekihiline seiklus, kus joonistuvad välja erinevad tõlgendamise võimalused. Nii teeb ta alustuseks elegantse kummarduse fotograafia ajaloo tuntud nimele, leiutajale ja fotograafia ühele rajajale Joseph Nicéphore Niépcele (1765-1833), kelle “Vaadet aknast Le Gras’s” (1826) teatakse kui varasemat säilinud fotot. “Vaade minu aknast” teema muutus üle maailma eriti aktuaalseks lähiajaloo COVID-aastatel, kui koju jääma sunnitud inimestel tekkis aega loominguliste projektide jaoks. Ka Kikase 2016. aastal alguse saanud fotoseeria muutus arvukamaks just sel ajal.

Näituse fotode peategelaste nimekiri on üsna pikk. Materiaalsed, käegakatsutavad tegelased on väärikalt stoilised majad ja erinevad aiataimed, mille rüüde värv aastaaegade vahetudes muutub. Praegust miljööväärtuslikku funkmajadega Tähtvere linnaosa iseloomustavad suured lopsakad aiad ja väiksem hoonestustihedus. Professorite külana tuntud piirkonda hakati välja ehitama 1930. aastatel ja jätkati sama stiiliga eelmise sajandi viiekümnendatel. Asumi algne planeering on siiani hästi säilinud, mis teeb sellest harmoonilise ja ühtses rütmis hingava elukeskkonna.

Jõuliselt figureerivad kõigil piltidel aastaajad ja ilmastikunähtused (pilved, vikerkaar, päikeseloojang, valgus), millest osadega kontakti saamine ja suhestumine saab toimuda ainult läbi vaatluse. Jaak Kikas: “Ilm on piltidel põhitegija. Ja kindel katus pea kohal teeb pildistamise mõnusaks igasuguse ilmaga: nii vihmas, päikeses kui ka lumesajus. Muutuva ilma näitelaval on tähtsateks tegelasteks pilved, nii tormas ühel juuni õhtul Tartu peale tõeliselt dramaatiline pilvevall. Ja pilved on muidugi eriti erilised augustis, majesteetlikud rünkpilved, cumulus’ed, mis pea käegakatsutavalt materiaalsetena paistavad.”

Tartu Ülikooli füüsikaprofessor Jaak Kikas (1949) on näitustel osalenud alates 2015. aastast. Ta on Tartu Kunstnike Liidu liige ja Physicumi galerii galerist. “Erinevatel aegadel” on kunstniku kolmas isikunäitus galeriis Positiiv. Eelnevalt on toimunud “Studia Botanica” (11.02.-01.03.2019) ja “Üksilduse aed / Hortus solitudinis” (galerii Positiivi akendel 6.-31.05.2020). Jaak Kikas on ajakirja Positiiv kaasautor.

Kõik on oodatud näituse avamisele teisipäeval, 14. märtsil kell 18-20. Näitus on avatud tööpäevadel E-R kell 12-18, muul ajal kokkuleppel: kristel@positiiv.ee.

Lisainfo: galerist Kristel Schwede tel 5809 3140, Jaak Kikas jaak.kikas@ut.ee

MEEDIAS

Galerii: Positiiv galeriis avati Jaak Kikase näitus “Erinevatel aegadel”. Fotod Siim Lõvi. Eesti Rahvusringhääling. 15.03.23

Intervjuu Jaak Kikasega. Toimetaja-saatejuht Kaisa Postisepp. AK kultuuriuudised. Eesti Rahvusringhääling. 15.03.23

https://kultuur.err.ee/1608915353/galerii-positiiv-galeriis-avati-jaak-kikase-naitus-erinevatel-aegadel

Pilte pööningult. Jaak Kikase fotod ja tekst. Positiiv 44/2021