Positiiv 17/2014

Suve Positiivis näeb põnevaid kunstiprojekte, argielu lihtsuse võlu, inimese elukaart kogu selle värvikirevuses ja Eestimaa looduse ilu.

Kunstnik Kristiina Hansen kutsub kaasa mõtlema vanakreeka filosoofi Herakleitose väitega, et muutus ja seisak on oma olemuselt teineteise kaudu defineeritavad. Ta arendab teemat oma fotode absurdilaadsete situatsioonide ja ajutiste skulptuuride kaudu, mis põimuvad kummalisteks lavastusteks.

Kunstnik Piibe Piirma on võtnud enda kanda muljetavaldava missiooni ühendada teadus ja kultuur ning leida vastused järgmistele küsimustele: kuidas seletada ümbritsevat teaduslikult ja see poeetilisse kunstikeelde tõlkida? Tema korraldatud teadusest inspireeritud rahvusvaheline nüüdiskunstinäitus „Rhizope“ on avatud Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis kolmel suvekuul.

Milles seineb Vereta Jahi fenomen ja kuidas toimub kevadiste loodushetkede jäädvustamine, räägivad Tiit Hunt, kaaskorraldaja Tõnis Haamer Overall Eestist ning jahi mitmekordne meister fotograaf Ingmar Muusikus.

Eesti Rahva Muuseum korraldas aasta tagasi kodumaa piltide kogumise võistluse.

Eesti suurima ja vanima fotovõistluse Looduse aasta foto võidutööd jäädvustavad Eesti looduse mitmekesisust ja ilu.

Eesti fotograafid olid võidukad rahvusvahelise fotofestivali I am Photographer fotovõistlusel.

Suureformaadilise fotoprindi ja värvihalduse spetsialist Andres Toodo annab nõu, kuidas teha prinditud fotost kunstiteos.

Ija Papstel räägib, kuidas valmis tema mustvalge analoogfotode seeria “Noored muusikud”, mis sai esikoha analoogfotograafia võistlusel “Must ja valge” ja Positiivi eripreemia.

Kunstnik Triin Kerge, kes elab ja õpib Walesis, näitab oma fotoprojekti “Kodukoht” Eesti kodudest. 

Rindereporteri töö eripära tutvustab Soome foto- ja videograaf Niklas Meltio.

Tänapäevasest filmivõttetehnikast kirjutab operaator Mihkel Soe.

Virko Kuusk rõhutab oma artiklis, et värvid peavad olema võrreldavad nii pildistamise, fototöötluse kui ka trükkimise etapis.

Tanel Verk tutvustab Fotomuuseumi selle hooaja uut näitust “Haavaliim plekitükil – suurim ferrotüüpide kollektsioon Eestis”

Fotokooli rubriigis näitame Grete Astoveri reklaamfotosid Pamela Peepsoni disainitud nokamütsist Twister!, mis kasvas välja kooliprojektist Eesti Kunstiakadeemias. Samuti saab lugeda ja vaadata, kuidas valmis kooliülesanne “Peegelpilt on sinu vanem versioon” Tallinna Polütehnikumi fotograafia õpilasel Maike Tubinil, keda juhendas fotograafia kutseõpetaja Rain Tirul.

Suve Positiivi kaanepildi autor Vivian Ainsalu kutsub jalutuskäigule Pariisi tänavatele. Viviani pilt “Tango Pariisis” võitis Fujifilmi must-valge fotokonkursi ja sai ka Positiivi eripreemia.

Kevadel toimunud Fotoluksi ja Fujifilmi must-valge fotokonkursi parimad tööd.

Staažikas portreefotograaf Kristjan Lepp jagab muljeid, kuidas valmisid ajakirjade jaoks fotod Mihkel Mutist, Anu Saagimist ja Urmas Väljaotsast.

Harrastussportlane Jaanus Ree tunnistab, et sporditegemise asemel leiab ta ennast järjest rohkem objektiivi tagant.

Laura Põld uurib kunstnik Kristi Kongilt, kuidas kujuneb tema looming esialgsest ideest kunstiobjektiks ja milline on selle teekond näitustele.