Positiiv 21/2015

Kirsiõied Jaapanis, suvine Eestimaa ja eestimaalased, filmifotograafia ja allveefotograafia, kauged maad ja võõrad linnad… Suve Positiiv on värvikas ja mõtlemapanev!

Positiivi nüüdiskunsti toimetaja Laura Põld elas kevadkuudel, kirsi- ja ploomipuude õitsemise ajal Jaapanis. Laura kirjutab ja näitab fotosid Jaapani õite imetlemise traditsioonist hanami`st, mis sai alguse juba 8. sajandil.

Jaapani fotograaf Hirohisa Koike külastab igal aastal Eestit ja nimetab Baltimaid oma teiseks koduks. Laura Põllu huvitav vestlus Koikega avab fotograafi tavalistest argihetkedest inspireeritud loomingu tagamaid.

Portreekunstnik Birgit Püve jäädvustab oma fotoprojekti “Eesti dokumendid” raames tänapäeva eestlasi. Positiivi dokumentaalfotograafia toimetaja Annika Haas uurib, kui kaugele on eestlaste koondportree projekt jõudnud ja kuidas fotokunstniku looming sünnib.

Filmifotograafi argipäevast räägivad Annika Haas (“Vehkleja”) ja Andres Teiss (“1944”).

Fotograaf Margarita Anvelt on pühendunud laste pildistamisele ja tal on õnnestunud tabada õrnu, naljakaid ning tõsiseid hetki väikeste inimeste maailmas.

Tartu Kõrgema Kunstikooli fotoosakonna juhataja, professor Peeter Linnap on pühendunud sukelduja. Suve ajakirjas vahendab ta fotodega (Wayne Levin) illustreeritud fakte allveefotograafia ajaloost, tutvustab abstraktset allveefotograafiat (Alex Kirkbride, Maari Soekov, Erge Sonn) ja kirjutab, kuidas Ülar Tikk veealuseid passipilte tegi.

Looduse aasta foto 2015 parim töö on Remo Savisaare “Hügieen”.

Muusik ja fotograaf Jaan Krivel tunnistab, et üks ja sama loomeenergia kannab teda nii muusikat improviseerides kui ka pilte luues.

Fotograaf Kaupo Kikkas armastab rännata metsikus looduses. Tema must-valge fotoseeria “Homage to Anselm”  on inspireeritud Ameerika fotograafi Ansel Adamsi (1902-1984) loomingust ja on austusavaldus meistrile.

Annika Haas vahendab ja tõlgendab fotograaf Joosep Vaikma sotsiaal-ühiskondlikku kriitikasse kalduvat seeriat “Where East Meets West”.

Vivian Ainsalu käis Prantsumaal Provence`is kadunud aega otsimas.

I am Photographer festivali parima pulmafoto preemia sai Vadim Fasij pilt “9 Lives to Go” Leedust.

Annika Haas uurib, kuidas tekivad Berliinis elava fotograafi Maarja Urbi erilise atmosfääriga dokumentaalfotod.

Positiivi esimene fotovõistlus “Kalamaja hetked” toimus asumifestivali Kalamaja päevad raames.

Kunstnik Margit Lõhmus on pildistanud erinevates linnades sadakond fotot valgetest koertest. Kunstniku loomingut kommenteerib kunstikriitik ja galerist Indrek Grigor.