Anna Kõuhkna “Voolule truu” galeriis Positiiv 15.11.-03.12.2021

Avame galeriis Positiiv (Roo 21a Tallinn) 15. novembri kell 18-20 Anna Kõuhkna näituse “Voolule truu”. Kunstniku uus fotoseeria räägib transformatsiooni protsessist, mis võib toimuda nii maailmatasandil kui ka konkreetses inimeses. Anna poeetilis-filosoofiline väljapanek mõjub praegusel ajal tähendusrikka ja lootustandvana.

Kunstniku sõnul peegeldab „Voolule truu“ olukorda, millega kohanemiseks pole muud valikut, kui sellega kaasa minna. Pealkiri märgib ära võimaliku lahenduse, kuidas muutuvaga eneses toimetada ning seeria tuumaks on usaldus ja sellele alistumise teekond. “Vool on midagi enesest targemat ning see, mis liigutab universumit ka ilma meie kontrolli ja sekkumiseta”, leiab Anna. “Omaette tegu on end selle hoolde lubada. See vajaks veendumust, et elu teab, mida ta teeb ja on meie poolt, et usk ei ole pime, vaid ettenägelik.”

Anna Kõuhkna (1994), kes on praegu omandamas Eesti Kunstiakadeemias magistrikraadi kunstihariduse erialal, alustas oma loomingulist teed joonistamise, kollaažide ja fotodega, valis siis mitmeks aastaks maalikunsti ja osales edukalt mitmetel isikunäitustel. Nüüd on ta uuel ringil fotoloominguga, mida näeb novembris galeriis Positiiv. Anna loomingu teeb eriliseks tema tundlik ja filosoofiline meelelaad, tema oskus luua maalidel ja fotodel tegelaskujusid, kelle arenguteed avarduvad isiksusest universaalseks sümboliks. Igaühe elu siin maa peal võib vaadelda teekonna või arenguloona, iseasi, kui palju me oma igapäevaelu elades seda teadvustame või analüüsime. Küll aga oleme alati valmis kaasa elama raamatu, filmi või visuaalkunstiteose tegelaskujudele nende teekonnal. 

Anna Kõuhkna on öelnud intervjuus ajakirjas Positiiv 46/2021, et talle meeldib oma fotoseeriaid võtta kronoloogilises narratiivis. Kui eelmine seeria ja näitus ”Heljub omal maal” (galerii Positiiv, 2019) oli kui talv, rääkides meeleolust ja paigast, kus oli veidi kõle ja üksildane, siis praegune seeria on kevad, kus päike hakkab sisse tungima ning hingata on kergem, enesega ja ümbritsevaga on tõelisem kontakt ja mõistmine.

“Voolule truu” on Anna Kõuhkna teine isikunäitus galeriis Positiiv. Kristel Schwede intervjuud kunstnikuga on ilmunud ajakirjas Positiiv 36/2019 (“Heljub omal maal”) ja Positiiv 46/2021 (“Voolule truu”).

Näitus on avatud 15.11.-03.12.21 E-R kell 12:00-18:00, muul ajal kokkuleppel: kristel@positiiv.ee

Lisainfo: Galerist Kristel Schwede, tel 5809 3140, kristel@positiiv.ee ja Anna Kõuhkna, annakouhkna@hotmail.com

MEEDIAS

Anna Kõuhkna näitusest “Voolule truu”: põhiline märksõna on usaldus. Reet Weidebaumi intervjuu Anna Kõuhknaga. Aktuaalne Kaamera. Kultuuriuudised. Eesti Rahvusringhääling. Kultuur. 16.11.21

https://kultuur.err.ee/1608404792/anna-kouhkna-naitusest-voolule-truu-pohiline-marksona-on-usaldus

Voolule truu. Kristel Schwede intervjuu Anna Kõuhknaga. Positiiv 46/2021

Galerii Positiivi praktikandi, Tallinna Ülikooli tudeng Mariel Allaku minivideo Anna Kõuhkna näitusest: