Martin Buschmann “Võimalus olla sina ise?” galeriis Positiiv 28.03.-14.04.2022

Martin Buschmanni näitus “Võimalus olla sina ise?” esitab küsimusi inimese sisemise mina, endaks jäämise ja erinevate rollide kohta. Näitust saab külastada galeriis Positiiv (Roo 21a Tallinn) avamise päeval 28.03.22 kell 14-18. Edaspidi, kuni 14.04. tööpäevadel kell 12-18.

Fotograaf on mitme aasta jooksul jäädvustanud ERKI moe-show lavataguse elu loomingulist kaost. Mustvalged vahetud portreed, mis on valminud moeetenduste eel valitsevas ühises ettevalmistussaginas, sobivad hästi mõtiskluseks inimese algolemusest, rollimängudest ja meeskonnatundest.

Rollid on juba oma olemuselt natuke mängud: rolli saab selga tõmmata kui teatrikostüümi ja mõne aja pärast tagasi kappi panna või uue võtta. Neid saab võtta ja jätta. Kust läheb piir iseendana olemise ja valitud rollide vahel? Kas erinevate rollide proovimist võib vaadelda kui enda eluteatri prooviesinemist, otseteekonda seni varjul olnud mina osani, mida enne märgata ei osatud?

Kiire sündmusfotograafi ja portreteerijana on Buschmann tabanud osaliste ühise eesmärgi saavutamise elevuse ja tänuliku väsimuse. Need on laetud hetked. Martin Buschmann: „Kas see, mis on laval nähtav, on peegeldus lava tagusest või on lavatagune elu hoopistükkis midagi muud ‒ miski, mis lõpeb ja algab eesriidega? Lava peal on modellid omas rollis, soengud peas ja meigitud, viimas ellu moelooja nägemust. Lava taga on natukene nagu eikellegimaa. On protsess, võbelemine valmis- ja mittevalmisoleku vahel. Kontrollitud kaos. Veel pole kellegi nägemust inimestest, on inimesed ise. On ootusärevus, naljad, viimane lihv. Ja siis algab uus ring.”

Martin Buschmann (1980) on dokumentaalfotograaf ja fotokunstnik, keda huvitab visuaalsete kujundite ja sõnumite mitmetähenduslikkus ning ühiskonnas toimuvate protsesside ja hoiakute tihti silmakirjalik olemus. Ta on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemias fotograafia (2019, BA) ja kaasaaegse kunsti (2021, MA) erialad.

Martin on fotoajakirja Positiiv kaasautor alates 2016. “Võimalus olla sina ise?” on tema kolmas isikunäitus galeriis Positiiv. Ta on osalenud erinevatel isiku- ja grupinäitustel alates 2017. aastast.

Kunstnik tänab kõiki moekunstnikke, modelle, juuksureid ja jumestajaid. ERKI moeshow korraldusmeeskonda ning modelliagentuure.

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital. Täname!

Lisainfo:
Kristel Schwede, kuraator ja galerist, tel 5809 3140, kristel@positiiv.ee
Martin Buschmann, martin.buschmann@artun.ee

MEEDIAS

Johanna Jolen Kuzmenko. Arvustus. Pilguheit moemaailma telgitagustesse. Eesti Rahvusringhäälingu kultuuriportaal 13.04.2022 https://kultuur.err.ee/1608562954/arvustus-pilguheit-moemaailma-telgitagustesse

Galerii ja video: Martin Buschmanni fotonäitus viib moeetenduse lava taha Eesti Rahvusringhäälingu kultuuriportaal 30.03.2022 https://kultuur.err.ee/1608549268/galerii-ja-video-martin-buschmanni-fotonaitus-viib-moeetenduse-lava-taha

Kristel Schwede. Võimalus olla sina ise? Positiiv 48/2022